Spelhall på nöjesfält

De som är i trettioårsåldern eller äldre minns säkert arkadspel från sin barndom eller sina tonår. De allra första dataspelen, som lanserades på 70-talet, spelades inte på konsoler utan i stora kabinett, som ofta stod placerade i kiosker, och med tiden också i arkadhallar, med bland annat flipperspel.

Idag spelar vi troligen mer än någonsin tidigare. Framför allt är det dock inte arkadspel som spelas. Den spelform som är allra mest på frammarsch är spel i mobilen. Wordfeud, Candy Crush och Angry Birds har blivit gigantiska kassakor. Arkadspel är inte lika populära som förr, och det finns många fantaster som sörjer denna utveckling.

Det var en speciell känsla att spela arkadspel, inte minst eftersom man spelade stående och ofta spelade mot sina kompisar. Att spela på dagens spelkonsoler ger helt enkelt inte samma känsla. Som tur är går det dock att återskapa den här känslan, åtminstone delvis. Man kan gå till väga på många olika sätt.

Ett arkadspel i hemmet

Arkadsmaskiner annonseras ibland ut på sajter som Blocket, och kan även dyka upp i specialiserade butiker som säljer kultprylar från de senaste årtiondena. På Ebay går det också att hitta arkadmaskiner, ibland för så lite som 2000 kronor. Tänk bara på att det kommer att kosta en del att transportera maskinen till Sverige. Bäst är troligen att leta på ebay.de, kontakta de som har intressanta pjäser att sälja och bestämma hur man ska göra om man vinner budgivningen.

Men det finns också en annan möjlighet: att bygga sitt eget arkadspel. Det finns ett nätforum för detta: http://forum.arcadecontrols.com/. Man kan även hitta en del, lite enklare konstruktioner, på sajten IkeaHackers. Ett exempel som återfinns på båda sajterna är IKEAKÄDE, en hemmabygd arkadmaskin monterad i en Billy-bokhylla. Den som vill ha något mer avancerat kan, efter att ha byggt en vanlig maskin, prova att bygga den här japanska varianten. Japanerna är troligen världsledande på arkadspel, både när det gäller tekniken och när det gäller att ta fram nya koncept. En del av dessa koncept är dock mycket svåra att förstå för icke-västerlänningar.

Att bygga en egen arkadmaskin, eller köpa en, kan stilla abstinensen hos de flesta fantaster. Dessutom är det en given stämningshöjare på alla typer av fester, utom möjligen på parmiddagar med tända ljus.