Gör sovrummet sömnvänligt

Ett utav de rum som bör vara allra viktigast, med tanke på att vi tillbringar en tredjedel av våra liv i det, är sovrummet. Rummet går att göra till ett paradis för den som älskar att sova med få och enkla medel.

 

Det som är absolut viktigast för oss svenskar när vi tittar på nya bostäder är att bostaden har ett fint kök, skriver Svd. Hela 65 procent av svenskarna svarar att köket är det viktigaste rummet. Detta kan jämföras med 27 procent för vardagsrummet och 6 procent för badrummet. När det kommer till sovrummet är det endast 2 procent av de tillfrågade som anser att det är det viktigaste rummet. Detta kan tyckas konstigt med tanke på att vi faktiskt tillbringar mest tid på dygnet där.

Gör sovrummet harmoniskt

Men kanske lägger svenskarna inte så stor vikt vid hur sovrummet ser ut på grund av att det lätt går att fixa till med hyfsat enkla medel. När man ska inreda ett sovrum vill de flesta att det ska få en känsla av lugn och harmoni. För att få en mer vilsam inredning bör man tänka på att använda närliggande nyanser och inte ha hårda kontraster. En väldigt bra bas för ett sovrum är en varm gråskala. Alla väggar får målas i grå färg och sedan kan man fortsätta att inreda rummet utefter det. Vid valet av säng kan man välja en med textilklädd sänggavel i en ljusare grå färg än väggen för att ge inramning. Man kan hitta billiga sängar med olika gråa sängramar på nätet. Sängkläderna bör vara enfärgade i ett lyxigt material och kuddar och överkast som matchar den gråa skalan, tipsar man i Sydsvenskan.

Skapa ett sömnigt rum

Sovrummet är ju där vi sover och därför bör en del fokus vid möbleringen ligga på hur man skapar bästa förutsättningarna för en god sömn. Förutom en skön säng behövs dessa saker:

  • Bra mörkläggning. Det kan man få genom täta gardiner eller rullgardiner. Vill man istället ha persienner blir rummet varmare av att de är gjorda av trä istället för metall.
  • Lugn och ro. Arbetsbordet bör inte placeras i sovrummet eftersom det är belamrat med måsten. Om man måste ha bordet i rummet kan det döljas med ett draperi.
  • För att göra sovrummet ljudlöst bör man ha textilier som mattor, kuddar, plädar och gardiner i det. Läs mer.