Målade hus i fel färg

När det kommer till ändringar på utsidan av ett hus eller byggnad, finns det en del regler. Man får exempelvis inte alltid måla om huset som man vill och inte heller montera vissa markiser utan bygglov.

I Dagens Nyheter kan man läsa om Bernth Uhno i Skänninge som målade sitt hus i en rödgul nyans och nu måste måla om det enligt kommunpolitikerna i Mjölby. Ordförande i byggnämnden tyckte nämligen att färgsättningen inte var svensk och att ”byggnaden inte hade en god färgverkan”.  Enligt ordförande står huset väl synligt och när det målades om fick kommunen samtal från många boende som klagade på färgen och tyckte att den stack ut för mycket. Uhno har nu till sommaren på sig att måla om huset i en färg som godkänns av de boende och kommunpolitikerna.

Kvinna fick böta för husfärg

Den här artikeln visar alltså att man inte får måla sitt hus precis som man vill och det var inte länge sedan en kvinna dömdes till att betala 50 000 kronor i vite för att hon målat sitt hus blått. Hon dömdes även, precis som mannen i den förra artikeln, till att måla om sitt hus. Hon fick en färg tilldelad, ”kaffe latte”, som hon behövde måla huset med, uppger Metro. Det är inte alla hus som har krav på vilken färg de måste ha, men i många områden finns det bestämmelser om att man exempelvis inte får gå ifrån vad kringliggande hus har för färg eller att huset inte får målas så att det sticker ut ur mängden för mycket.

Vissa markiser kräver bygglov

Något annat som man inte får göra hur som helst på en husfasad i vissa områden, är att sätta upp markiser. Har man bestämt sig för att beställa markiser och har hittat ett företag som kan hjälpa en att sätta upp markiser i Stockholm, eller var man än befinner sig, måste man ibland se till att få ett bygglov innan. I Stockholm behöver man exempelvis alltid bygglov om man ska sätta dit en så kallad markiskåpa eller korgmarkis. Detta är för att den påverkar byggnadens fasad i stor utsträckning. Handlar det däremot om en fällbar markis behöver man inte ha bygglov. Läs mer.