Renovera köket

Köket har blivit det absolut viktigaste rummet i de flesta hemmen. Det är inte längre bara ett rum där man lagar mat, utan är också en mötesplats för alla i hemmet och ett rum där man hänger och har det bra. Därför är det viktigt att man trivs i sitt kök och att man ser till att renovera det om man inte trivs.

Innan man börjar skissa på sitt nya kök bör man ta ställning till hur det ska användas. Man bör gå igenom vad familjen behöver för att kunna utnyttja köket på ett bra sätt. Hur många personer ska till exempel få plats? Och ska köket användas till annat än matlagning? När man sedan ska skissa det nya köket behöver man mäta upp platsen för köket. Man bör rita in bänkar, matbord, skåp och stolar. Man bör även planera var man ska ha sina vitvaror och sin diskho. Diskbänken och diskmaskinen behöver rum för anslutningar till avlopp och vatten. Även kylskåp och spis behöver utrymme bakom för avlopp, vattenrör och el.

När man sedan ska renovera köket bör man anlita en köksentreprenör, om man själv inte har kunskaperna att bygga ett kök. Man måste tänka på att det inte finns något utrymme för att göra fel, för då kan det bli riktigt fel. För att få en överblick över vad köksrenoveringen kommer att kosta så kan man ta in många offerter från olika företag. På så sätt kan man jämföra priser, hitta en hantverkare man har förtroende för och ställa frågor, skriver man på If.

Ska man titta på de olika stegen i en köksrenovering börjar det med att man river ut den gamla inredningen. Sen kommer en elektriker och drar en första omgång elledningar. Efter detta kommer en rörmokare och börjar en installation av nya rör för avlopp och vatten. När detta är gjort kan monteringen av till exempel kakel och väggar påbörjas. När väggarna är på plats kan man sedan montera kökets inredning. Efter detta görs eventuell tapetsering eller målning klar. Elektrikern och rörmokaren kommer tillbaka en sista gång för att göra färdigt alla anslutningar och uttag. Och till sist sätts vitvarorna på plats och skåpluckorna sätts dit.