Renoveringskoll

2702629-carpentry-workAtt veta vad man håller på med är viktigt i vad man är tar för sig att göra, men när det kommer till renovering av sitt hem är det extra viktigt och dessutom måste man vara noggrann så att inget går tokigt – ett misstag kan kräva att hela renoveringen måste göras om.

När du ska renovera ditt hem, låt säga att du planerar att ta tag i arbetet med fasaden, är det viktigt att du vet vad du håller på med. Om man som hobbysnickare slarvar sig igenom ett renoveringsprojekt är det nämligen mycket som kan gå fel. När du ska byta fönster till exempel är det många saker att hålla koll på, så det gäller att ha tummen rätt i hand och fokusera. Du bland annat se till att alla mått stämma så att fönstret passar, är utsågningen av väggen alldeles för stor kommer det bli dubbelt så stort arbete än vad som är nödvändigt. Men det är även viktigt att du väljer rätt typ av fönster att sätta in också och på marknaden finns det en uppsjö av olika glas och funktioner att välja bland. Ett tips är dock att kika närmare på är aluminiumklädda fönster med självrengörande glas för de skyddar nämligen fönstren när hemmet är utsatt för väder och vind (Källa).

Att tänka på när du väljer fönster:

  • Energieffektivitet – fönster ska släppa in ljus och värme samt hålla kylan ute.
  • Solskydd – om du har ett fönster i sovrummet som vetter mot väster och alltså får många soltimmar kan det vara en värd investering att välja fönster med solskydd.
  • Buller – ett ljuddämpande fönster skärmar av omvärlden och gör hemmet mindre lyhört
  • Inbrottssäkerhet – välj alltid fönster som är svåra att ta sig in igenom och är svåra att öppna utifrån samt har svårkrossat glas.

Arga snickarens renoveringstips

Är det någon som har koll på det här med renoveringsprojekt så är det Anders ”Arga snickaren” Öfvergård och hans absolut bästa tips för en lyckad renovering är att aldrig överskatta sin egen förmåga. Ett vanligt misstag som många gör är nämligen att man tror att projektet kommer gå mycket fortare än vad det faktiskt gör och i en artikel i DN säger Anders att om man räknar med ett tidsspann på 7 dagar kommer arbetet förmodligen att ta 14 dagar. En annan aspekt av ett renoveringsprojekt som Anders poängterar är att man alltid ska avsluta det man påbörjar innan man tar sig an något nytt – annars är risken stor att man hamnar i hans tv-program. Något som också är bra att göra är att undvika att själv ta sig an saker som el- och vattenledningar när du renoverar och istället anlita en hantverkare. Till exempel är det många som råkar ut för fuktskador i sina badrum just på grund av slarv vid renoveringen och det kan bli en dyr affär, vilket du kan läsa mer om genom att klicka här.

Att tänka på om du anlitar en hantverkare:

  • Kolla referenser
  • Jämför olika hantverkare för att välja vem som tycks bäst lämpad
  • Skriv skriftliga avtal för den tjänst du väljer att köpa och vad det totala beloppet är
  • Kontrollera så att hanverkaren du anlitar har F-skattsedel
  • Betala efter utfört arbete och aldrig i förskott