Med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut på många orter är det inte konstigt att vi flyttar mer idag än tidigare. Vi har troligen också blivit mer snabba på att flytta ihop med någon. Men det är viktigt att hålla huvudet kallt när det gäller en flytt.
Svenskarna flyttar mer än tidigare, och det beror på flera saker. För det första är vi mer rörliga än tidigare. Det är också svårare att hitta en bostad, vilket innebär att många bor inneboende hos någon annan, hyr i andra hand eller bor på korttidskontrakt. Detta innebär att det blir fler flyttar.
Den som har flyttat några gånger vet vad hen ska tänka på, men om du är i början av din flyttkarriär kan det vara smart att lära av andras misstag, och ta del av smarta tips.
- För det första: om du ska flytta inom en och samma kommun, välj en flyttfirma som är baserad i din stad. Det är de som kan orten bäst. Ska du flytta inom Borlänge kan du exempelvis surfa in på http://montrab.se/stadfirma-i-borlange/.
- Packa en prio 1-låda, med sådant som du kommer att behöva direkt. Märk också upp den tydligt.
- Fotografera sladdarna när de är inkopplade, så att du vet till vilken apparat de hör.
- Packa tunga saker i rullväskor istället för i flyttlådor.
Fler smarta tips finns här.
Att flytta ihop och bli sambos
I och med att bostadsmarknaden ser ut som den gör är det inte ovanligt att folk blir sambos nästan direkt när de träffas. Men det gäller att tänka på vilket juridiskt skydd man har, eller inte har, som sambo.
– Man kanske har en anledning till att man inte vill gifta sig, men äktenskapet är i grund och botten är en juridisk konstellation. Äktenskapslagstiftningen innehåller ett mycket större skyddsnät, och vill man ärva varandra enligt lag ska man gifta sig.
– Som gifta har ni försörjningsplikt för varandra. Enligt lagtexten ska ni båda efter förmåga bidra till det underhåll som behövs för att era gemensamma och personliga behov ska tillgodoses. Försörjningsplikten gäller inte för sambor.
Ytterligare en lösning som blivit vanligare är att den som ska flytta får finansiellt stöd från sina föräldrar. Det vanligaste är då att föräldrarna äger 90 % av bostaden. Läs mer om det här.