En bordslampa till badrummet?

Badrummet har länge fått stå för det kliniska, nakna ljuset. Av alla lysrör som går att hitta i en bostad är det i badrummet vi finner de flesta. Men nu är en ny trend på frammarsch. Det kliniskt vita badrummet får lämna plats åt det mysigt inredda extrarummet, med varm och mjuk belysning för högsta möjliga trivsel.

När du renoverar om i badrummet kanske du bör ta en titt på den senaste tidens trender. För hade du tänkt styra upp en klinisk belysning som ska avslöja varje liten por och skavank i ditt ansikte kommer ditt badrum inte vara omtyckt längre. Vi har tidigare skrivit om att ett bra tips är en dimmer till badrummet, och i ett annat inlägg har vi behandlat hur viktigt det är att tänka på vilken typ av belysning som själva lampan avger.

Men du kan också tänka annorlunda när det kommer till själva lampans design och utformning.

Tänk utanför ramarna

Du måste inte anpassa dig efter hur du tänker dig att ett badrum brukar se ut. Det som trendar nu är att behandla badrummet som vilket annat rum som helst. Här kommer nämligen dina gäster att vara, du kommer tillbringa mycket tid här själv, och badrummet ska ses som en plats för rekreation och harmoni. En stund för sig själv. När du väljer belysning kan det därför vara en idé att ställa in en lite annorlunda bordslampa, eller varför inte välja en lite varmare ton på den befintiga lampan du har?

Tänk bara på att fråga försäljaren om IP-klassen:

När det gäller lampor och annan elektricitet i badrummet får man ha koll på säkerhetsklassningen. Badrummet är indelat i olika zoner, som har särskilda bestämmelser. Belysning och elektriska apparater märks med IP-klass som anger graden av skydd mot vatten och damm. För varje zon finns en lägsta IP-klass som får användas just där. – Allehanda.se