Hållbart julpyssel med glödlampor

Nu är det pysseltider utan dess like och det finns såklart massor av saker att göra. Men hur gör man det där snygga julpysslet och också är av hållbart tänk? Återvinning är nämligen allt mer viktigt i dagens samhälle och pyssel är därför ett ypperligt tillfälle för att applicera hållbarhetstänk. Jasmin Ekström har det ultimata julpysslet för detta, julgranskulor gjorda av gamla glödlampor.

DIY-trenden är större än någonsin och som tillägg till detta så är det också viktigt att vi pysslar och fixar våra hemmagjorda grejor med hållbarhetstänk. Detta är något som Jasmin Ekström tagit till vara på, och när hon la ut sitt pyssel på sin Facebooksida fick hon fler gilla-markeringar, delningar och kommentarer än hon väntat sig.

Trasiga glödlampor blir till julgranskulor

Det Jasmine Ekström uppmanar till på sin Facebooksida är att man ska samla in gamla och trasiga glödlampor för att enkelt göra om till fina julgranskulor. Detta ytterst fyndiga och hållbara julpyssel är ett superbra exempel på hur man kan tillämpa återbruk, det gäller att inte bara köpa nytt utan att använda saker igen och kanske till något nytt syfte. I Expressen kan man läsa om Jasmines pyssel. Där står det att man ska måla eller dutta på med en färgfylld svamp på glödlamporna, för att sedan låta det torka och näst måla eller dutta på lampans sockel. Det kan även vara snyggt att strunta i att måla lampans sockel och istället knyta ett vackert band runt den som upphängningsanordning. Själva lampglaset bör målas i alla fall två gånger för bästa resultat. När lamporna är färdigmålade med sin grundfärg och torra så är det dags att dekorera dem efter eget tycke och smak. Jasmine dekorerade sina julgranskulor med färgstänk, som hon skapade genom att blanda ut färgen med vatten som hon sedan stänkte på julgranskulorna med en pensel. Sedan limmade hon på snören på sina julgranskulor med ett starkt lim. Vill man inte göra färgstänk så fungerar det också bra att täcka glödlampan med mönster, glitter eller något annat som faller i smaken.

Till pysslet behövs alltså

  • Glödlampor
  • En grundfärg
  • Dekorationsfärg eller kanske glitter
  • Superlim
  • Snöre eller vackert band