Inred med miljön i åtanke

När man bygger om hemma är det mycket man kan tänka på. Dels ska det se fint ut, vara funktionellt men en nyare och vänligare trend är att det också ska vara bra för miljön. Hur inreder man egentligen energisnålt?

I SvD kunde vi nyligen läsa om hur Ikea lägger 600 miljoner euro på att försöka producera lika mycket förnybar energi som hela företaget förbrukar. För ett litet tag sen gick de ut med att företaget faktiskt är energioberoende i Norden, det med hjälp av en vindkraftspark i Härjedalen. Tidigare har Ikea även installerat 700 000 solpaneler på sina varuhus och satsar på att i framtiden kunna producera mer solkraft och vindkraft.

Inred klimatsmart

Men hur kan man inspireras av detta och inreda sitt hem så att det drar mindre energi? På Energimyndigheten kan vi läsa att det finns saker som är lätta att åtgärda men som vi lätt glömmer. För att spara både energi och värme samt således pengar kan man till exempel titta på hur isolerat huset är, väggar, vind och fönster. Våga sänka inomhustemperaturen en grad, om du reser bort kan du sänka det till 15 grader, isolera gärna vinden, mycket värme försvinner ut genom just taket, täta dragiga fönster och ytterdörrar. När du renoverar är det smart att köpa nya fönster, de släpper oftast ut mycket mindre värme än äldre varianter. Ett tips är PVC fönster av hög kvalitet.

I Göteborg finns det fastighetsägare som har tagit fasta på att bygga och inreda höghus med fönster som inte drar men släpper in mycket ljus, det kan vi läsa om i GP. Moderna lågenergihus värms ofta upp med bergvärme och vindkraft i kombination med direktverkande el. Att de sedan har en värmetrög stomme och extra tjocka betongväggar skadar inte.

Så när du tänker på att göra om hemma finns det lite allt möjligt att tänka på för att just spara energi, både så att det blir mer pengar i plånboken men även bättre för naturen och miljön. Att leva med en grad mindre inne är en liten uppoffring för mycket mindre energislösande och att dessutom köpa lister som täpper till dragiga dörrar och fönster är smart och billigt.