Köparens marknad i Stockholm

Som köpare finns det många saker att glädjas åt när det kommer till husköp! Det pågår mycket byggen runtom i Sverige just nu vilket i längden väntar lugna ner bostadspriserna något. Dessutom har amorteringskraven redan hjälp till lite på vägen, många menar att det också bidragit till de svalare priserna på marknaden just nu.

Som tidigare gått att läsa finns det inte en självklar ställning när det kommer till en förtätad stadsbild, även om det underlättar för den som vill köpa bostad centralt. Något annat som underlättaren för köparen i Stockholm just nu verkar vara att amorteringskravet har sänkt kostnaderna för bostäderna.

– Månad för månad ser vi tydligare och tydligare att amorteringskravet får mer effekt. Det är tufft att ha 2 procent amortering på objekt med hög belåning. Men vi ser också att bankerna har en försiktigare hållning än innan. De är mera restriktiva. Det är alltså både finansiering och amortering som spelar in. Samtidigt tror jag att det just nu även finns en tydlig osäkerhet. Många ställer sig frågan: ”Var befinner vi oss på marknaden?”. SVD.se

Vinst för den som köper

Många beskriver den som spretig. Bostadsmarknaden i Stockholm och i andra stadsregioner har svängt en del på senaste tiden. För det mesta har det varit säljarnas marknad. Folk har gjort enorma vinster på sina bostäder och det har genererat en viss köpfeber efter riktiga fynd. Detta guldrus har resulterat i många utrivna funkiskök och fina badrum för att kakla fram nyrenoverade utrymmen att skylta med när det blir dags för den stora visningen.
Idag verkade attityden lite osäker. Det är köparnas marknad, vilket betyder att det inte är lika lätt att göra storvinster på en lägenhetsförsäljning. Numera kan man fynda eleganta och attraktiva lägenheter utan att mötas av en aggressiv budgivning, och därför inte behöva lätta på budgeten för mycket. Många passar på att köpa nu när det är så billigt, och väntar på att det ska ske ett rejält uppsving lagom till det är dags att sälja. Hur lång tid det tar är många oense om.