Prispressa köksrenoveringen

Fler än någonsin vill lägga lite extra kärlek och tid på köket och renovera det. För att hålla nere priset kan det vara smart att jämföra offerter mellan olika firmor. Men att jämföra inredning från olika butiker och utnyttja avdragen, kan också vara bra spartips.

Den som vill renovera sitt kök kan tjäna på att begära offerter från flera olika firmor och prisförhandla lite med hantverkarna. Det är nämligen så att en och samma renovering kan skilja väldigt mycket i pris mellan olika firmor. Faktiskt så kan det röra sig om så mycket som 40 000 kronor, skriver Helsingborgs dagblad. I en undersökning ser man att priserna för samma arbete kan variera från 21 600 kronor upp till 64 000 kronor. Konsumentexperter säger att prisskillnaden inte beror på att hantverkarna räknar väldigt olika, utan det beror snarare på att en del chansar och tar ett högt pris.

Prisvärd inredning

För att göra renoveringen billigare kan man även jämföra priserna på möbler mellan olika återförsäljare. Det allra bästa är att kolla både på nätet och i butik för att hitta de allra billigaste fynden. Letar man exempelvis efter ett snyggt och prisvärt matbord kan en idé vara att först kolla på nätet på en sida som har ett stort utbud av matbord. Då är nämligen chansen som allra störst att hitta ett matbord som både passar hemmet och som säljs till ett överkomligt pris.

Utnyttja avdragen

Ytterligare något som kan vara värt att tänka på när man ska renovera, och vill hålla priset nere lite, är att utnyttja de avdrag som går att göra. Vid årsskiftet sänkte man rotavdraget från 50 till 30 procent, vilket innebär att man inte kan få lika mycket avdrag nu som innan 2016. Men fortfarande kan man få ett avdrag på 30 procent och detta är självklart något som man bör utnyttja. Läs mer.