Från och med den 1 januari 2016 träder sänkningen av ROT-avdraget i kraft – något som gjort att det blivit en riktig rusning efter hantverkare för att hinna med sin renovering innan sänkningen görs gällande.

Sugen på att anlita en hantverkare för ett mindre jobb så att du kan ta del av ROT-avdraget i dess nuvarande form? Då är du långt från ensam. Enligt Sveriges Radio är det just nu en riktig rusning efter hantverkare för att så många som möjligt vill hinna utnyttja ROT-avdraget innan det ändras nästa år. Något som dock kan vara skönt att veta är att själva renoveringen faktiskt inte måste vara färdigställd tills årsskiftet, utan bara betalad. Själva arbetet du betalar för behöver inte vara färdigställt förrän den 31 januari för att du ska kunna ta del av ROT-avdraget som det är i nuläget, något man kan läsa mer om hos Skatteverket. Därför kan du fortfarande hinna att låna pengar hos freedom och genomföra din renovering förutsatt att du anlitar hantverkaren redan nu och betalar denne innan nyårsafton, då gäller fortfarande år 2015 som beskattningsår. Dock är du som sagt inte ensam om att vilja göra detta, vilket innebär att det kan vara svårt att få tag i en hantverkare – något att hålla i bakhuvudet.

Många som bygger om och renoverar innan årsskiftet

Att det är många som under 2015 valt att renovera eller bygga om hemma råder det inga tvivel om och anledningarna till detta är många. Till exempel skriver Expressen om hur det ökade intresset för detta kommer från både den stundande ändringen av ROT men också från att räntorna varit så låga som de varit under året samtidigt som vi har en ökande tillväxt. Därför finns ingen anledning att tro att renoveringarna kommer att avta markant efter årsskiftet då vi nu på bostadsmarknaden har rådande stiltje som gör att fler väljer att renovera eller bygga om hemma istället för att köpa nytt – men med detta sagt kan man också förvänta sig ett avtagande i utnyttjandet av ROT och RUT under första kvartalet i och med sänkningen.