Så får du renovera i din hyresrätt

Hyresrätter ägs av någon annan än den som bor där. Ägaren har underhållningsplikt och ska renovera när det behövs, men ibland blir det konflikter om vilket arbete som är nödvändigt att det görs. Du som hyresgäst har rätt att göra mindre renoveringar i hemmet.

Har du flyttat in i en bostad där tapeterna inte matchar dina möbler, eller är i en färg som ger dig huvudvärk? Det är inte alltid den förra hyresgästens eller hyresvärdens smak stämmer överens med din egen. Men vad är det egentligen som gäller? Får du ändra på något i en hyresrätt?

Vad är en hyresrätt?

husEn hyresrätt är en bostad som du hyr av någon som äger fastigheten. Det kan vara ett kommunalt fastighetsbolag eller en privat fastighetsägare, som till exempel https://gladsheim.se, som äger en eller flera fastigheter. Förutom att du får lov att bo i lägenheten ska den som äger fastigheten stå för underhåll och garantera att saker fungerar. Du behöver till exempel inte själv köpa en ny kyl om den gamla går sönder.

Vad får du själv göra för renoveringsarbeten?

Hem och hyra informerar om vad du som hyresgäst själv får göra för arbeten i ditt hem. Exempel på det är:

  • Att måla och tapetsera
  • Sätta upp hyllor
  • Lägga löst golv på balkongen
  • Byta ut dörrar

Det är däremot inte okej att till exempel byta eller slipa golv, bygga en bastu, slå ut väggar eller riva ut köksutredning och sätta in annan. Det är viktigt att välja neutrala färger och mönster om du ska måla eller tapetsera om, så att hyresvärden tycker att det kan passa även till nästa hyresgäst. Är du osäker på vad som gäller är det bäst att kolla med hyresvärden. Har du inte följt riktlinjerna kan du bli skyldig att ersätta hyresvärden.

Varför renovera själv?

Det finns återkommande problem som handlar om hyresrätter. Dels kan det vara att hyresvärden vill renovera fast hyresgästerna inte vill det (till exempel eftersom det leder till hyreshöjning). Dels kan det vara att hyresvärden inte vill renovera fast hyresgästerna tycker att det borde göras. Orkar du inte strida för din rätt kan ett alternativ vara att fixa det själv. Detsamma gäller om det inte egentligen är något fel på tapeter eller målning i bostaden, utan bara handlar om att de som finns inte passar din smak.