Så ordnar du effektiv uppvärmning hemma

Om du bor i villa går hälften av din elräkning enbart till uppvärmning av huset. Det är viktigt att hitta det smartaste sättet att värma upp ditt hem, på så sätt kan du spara mycket pengar. Du kan till exempel välja mellan luftvärmepump, direktverkande el, oljeeldad panna och kakelugn. Alla alternativ har både sina för- och nackdelar och med bra förkunskaper kan du hitta den form av uppvärmning som passar ditt hem bäst.

Om du redan har direktverkande el kan du välja att köpa en luftvärmepump som är ett bra komplement. Du kan hitta bra luftvärmepumpar hos https://e-klok.se/luft-luft som är den ledande experten på inomhusklimat och energi i Sverige. Genom att ta hjälp av deras kundservice kan du också hitta en luftvärmepump som du blir nöjd med.

Välj bland många bra alternativ

luftvärmeDet råder ingen brist på möjliga uppvärmningsmetoder för den som vill ha det varmt hemma under vinterhalvåret. Med direktverkande el kan du få en låg investeringskostnad och elen kan kompletteras med luftvärmepump som sänker kostnaderna ytterligare. Att välja rätt leverantör kan också göra direktverkande el till ett bra miljöval. Den kan dock vara dyr om elpriserna stiger, ge torr luft och vara svår att förändra till exempel vid ombyggnationer. Att installera en oljeeldad panna har även dålig framtidsprognos då det har en negativ miljöpåverkan. Den nödvändiga oljecisternen tar också upp plats i bostaden och denna uppvärmningsmetod är relativt dyr.

Spara pengar med rätt val

Om du har direktverkande el i din villa kan du byta ut den mot ett effektivt vattenburet värmesystem med värmepump. Detta ger tre gånger lägre kostnad än vad du hade fått med direktverkande el. Investeringen betalar sig under olika lång tid baserat på storleken på ditt hus och mängden el du gör av med. Planlösningen i huset är också en faktor som avgör mängden pengar som sparas. Med en bra planlösning kan luften spridas effektivt genom hela huset. Det är vattenburen värme som kan ge flest valmöjligheter för den som byter uppvärmningssystem i radhuset eller villan. Att byta från direktverkande el till vattenburen uppvärmning lönar sig mest om man har ett stort energibehov.