Vikten av rätt belysning

Någonsin funderat över dina lampor där hemma och funderat på om de verkligen ger rätt sorts ljus? Något som på senare tid blivit mycket uppmärksammat är just lampornas betydelse både i hemmet, på jobbet och utomhus – så när du väljer lampor till ditt hem bör du vara extra noga i ditt val.

På sidan https://mallofdesign.se/lampor/ kan du hitta allsköns snygga designerlampor och annan belysning, men när du är här och shoppar ska du inte bara titta på hur snygg lampan är. Titta även på vilken typ av ljus den kommer att ge dig genom att kolla informationen om vilken belysning i watt som du kan använda i lampan. Vilken typ av ljus en lampa ger är nämligen otroligt viktigt för vårt välmående – och det både inomhus och utomhus. Det är något som man i Stockholmsförorten Årsta blev varse om när nya lampor skulle sättas på en gångväg i området. Personen som valde ut belysningen hade nämligen helt missat att tänka på vilken sorts ljus de nya lamporna skulle komma att ge, och så fort de nya lamporna var på plats började klagomålen komma till stadskontoret. En bostadsrättsförening i området skrev bland annat om hur man önskade ändring av lamporna eftersom att man ville ”kunna se vem som kommer gående på gångbanan”, skriver bland annat lokaltidningen. Och visst har de rätt i det. Men det är inte bara utomhus vi vill se ordentligt – även inomhus på jobbet och hemma är det viktigt att välja rätt sorts lampa.

Rätt lampa hemma för rätt ljus

Något som ljusdesignern Fanny Englund varnar om i en intervju med Dagens Industri är att välja fel belysning. Detta eftersom att ljus faktiskt har en rad positiva effekter på oss, för att inte tala om biologiska. Det är genom ljuset som vår vakenhet och vårt humör påverkas mest av och ser vi dåligt på grund av skum belysning blir vi både trötta och kan må rent fysiskt dåligt efter en stund. På jobet till exempel är belysningen vital för att man ska orka med att jobba och har inverkan på vår koncentrationsförmåga om huruvida man känner sig trött eller inspirerad. Men om du vill inreda så det blir snygg och bra belysning är det en designerlampa och en bra belysningskälla du ska satsa på och hur du sätter belysningen i hemmet får du tips om i denna video: